Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

Παρουσίαση BLASER F3 SPORTING


Κάνες
Το BLASER διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από μήκη κανών για τα σκοπευτικά και κυνηγετικά μοντέλα. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα μήκη των κανών έχουν το ίδιο βάρος, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει το ζύγισμα του όπλου. Στη βάση του όπλου μπορούν να «κουμπώσουν» όλες οι κάνες, έτσι το όπλο μπορεί να μετατραπεί εύκολα από σκοπευτικό σε κυνηγετικό και το αντίθετο.
Κάνες υπάρχουν σε μήκη 68,71,74, 76 και 81 cm.
To μοντέλο SPORTING το προτείνει η BLASER σε μήκη κανών 71, 76 και 81 cm. Τα τσοκ βιδώνουν όλα εσωτερικά και μπορεί να είναι έσω ή έσω – έξω. Όλα τα τσοκ κατασκευάζονται από την BRILEY. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 mm και εσωτερικά οι κάνες είναι χρωμιωμένες. Η εσωτερική διάμετρος των αυλών είναι 18,6 mm η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 10 mm και προοδευτικά προς την έξοδο των κανών γίνεται 8,5mm.
Bάση
Η βάση είναι κατασκευασμένη από χάλυβα. Στην επιφάνεια της έχει δεχτεί ειδική επεξεργασία. Διά της μεθόδου ατμοποίησης, στην επιφάνεια έχουν επικαθίσει νιτρίδια τιτανίου που προσθέτουν αντοχή στα κτυπήματα και επιπρόσθετη αντίσταση στη διάβρωση.
Όλες οι βάσεις φέρουν σφραγίδα σκληρομέτρησης.
Σύστημα κλειδώματος
Το σύστημα κλειδώματος αποτελείται από ένα οριζόντιο κλειδί, που κλειδώνει τις κάνες στο κάτω μέρος. Μια έδρα στη βάση των κανών, που κουμπώνει σε ανάλογη εσοχή στη βάση και είναι εναλλάξιμη και τα δύο άγκιστρα που αρθρώνουν οι κάνες στη βάση, συμπληρώνουν το βασικό σύστημα κλειδώματος του όπλου.
Μηχανισμός σκανδάλης πυροδότησης
Ο μηχανισμός πυροδότησης και σκανδάλης αποτελεί καινοτομία της BLASER. Οι σφύρες κινούνται «συρταρωτά» πάνω σε οδηγούς και ωθούνται από σπιράλ ελατήριο. Ο σχεδιασμός αυτός δίνει τη δυνατότητα, να υπάρχουν τα περιθώρια για την κατασκευή βάσης με πολύ χαμηλό προφίλ. Η σκανδάλη έχει βάρος έλξης 1.500 gr και λειτουργεί μηχανικά με ανεξάρτητο μηχανισμό πυροδότησης για κάθε σφύρα. Ο επιλογέας είναι τοποθετημένος μπροστά από τη σκανδάλη και μετακινούμενος δεξιά ή αριστερά δίνει εντολή για το ποια κάνη θα πυροδοτηθεί πρώτη.
Ξύλινα μέρη
Κοντάκι και πάπια κατασκευάζονται από καρυδιά. Πέραν των στάνταρ κλίσεων, υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας στα μέτρα του αγοραστή. Η BLASER έχει 9 διαφορετικές διαβαθμίσεις ποιότητας στα ξύλινα μέρη. Διατίθενται κοντάκια με ρυθμιζόμενο «χτένι». Το κοντάκι στηρίζεται στη βάση με περαστή βίδα (τζαβέτα). Στο πίσω μέρος της βίδας υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής ειδικού αντίβαρου, για τη ρύθμιση της κατανομής βάρους του όπλου.
Βάρος
Το βάρος του όπλου ανεξάρτητα από το μήκος των κανών για το μοντέλο SPORTING παραμένει σχεδόν ίδιο. Με κάνες 71,76 ή 81cm η ζυγαριά δείχνει βάρος από 3.650 gr έως 3.800 gr.
H πιο πάνω διαφορά, οφείλεται σε διαφορά βάρους των ξύλινων μερών, όπου επιδρά η φύση και όχι η τεχνολογία.
Αξεσουάρ
Το F3 COMPETITION SPORTING συνοδεύεται από πολυτελή βαλίτσα μεταφοράς και 2 τσοκ μαζί με οδηγίες χρήσεως. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ όπως τσοκ εσωτερικά ή έσω – έξω, ρυθμιστής κατανομής βάρους κ.ά. που διατίθενται ως εξτρά.
Δοκιμές
Το BLASER φέρει σφραγίδες δοκιμών στα 1.370 Bar. H θαλάμη έχει μήκος 76mm και υπάρχει σφραγίδα καταλληλότητας χρήσης ατσάλινων σκαγιών.
Εγγύηση
Το BLASER καλύπτεται από 10 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας και υπάρχει πλήρης κάλυψη ανταλλακτικών.
Τιμή: Η λιανική τιμή του F3 COMPETITION SPORTING με βαλίτσα και 2 τσοκ είναι 4.700 ευρώ.

Συμπεράσματα από τις δοκιμές BLASER COMPETITION SPORTING
Σοφοκλής Κοσκινάς
Πιστεύω ότι το BLASER είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη οπλουργική.
Είναι η πρώτη φορά που Γερμανός κατασκευαστής ξεφεύγει από τα στερεότυπα και σχεδιάζει ένα όπλο απαλλαγμένο από «σχολές» και παραδόσεις.
Τα πάντα σχεδιάστηκαν από την αρχή. Έχοντας ως μπούσουλα την εργονομία οι σχεδιαστές της BLASER σε συνεργασία με τον πολυνίκη σκοπευτή John Bidwell θέλησαν να φτιάξουν ένα όπλο που να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.
Αναμφισβήτητα τα κατάφεραν θέτοντας νέα δεδομένα σε ότι αφορά στην εργονομία αλλά και στους μηχανισμούς λειτουργίας.
Ξεκινώντας από τον μηχανισμό σκανδάλης – πυροδότησης κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα πρωτοποριακό μηχανισμό που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, αποτελείται από λίγα εξαρτήματα και είναι συμπαγής και στιβαρός. Το όριο πλέον του ύψους της βάσης (προφίλ) καθορίζεται από τον χώρο που καταλαμβάνουν οι κάνες και όχι από τον μηχανισμό. Σε ότι αφορά στη σκανδάλη που λειτουργεί μηχανικά η αίσθηση είναι μοναδική.
Πρωτοποριακό είναι και το σύστημα των αυτόματων εξολκέων. Ο κάθε εξολκέας οπλίζει κατά τη στιγμή πυροδότησης της κάνης. Αν δεν πυροδοτηθεί η κάνη, οι εξολκείς είναι ανενεργοί και τα ελατήρια που τους ωθούν αποσυμπιεσμένα.
Δεν υπάρχει μηχανισμός όπλισης των εξολκέων στην πάπια. Οι εξολκείς οπλίζουν από «επικρουστήρες» που βρίσκονται στον καθρέπτη της βάσης.
Κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του όπλου δεν υπάρχει η αντίσταση που δημιουργείται από τα ελατήρια των εξολκέων που συσπειρώνονται ή πιέζουν για να αποσυσπειρωθούν.
Τα εργονομικά χαρακτηριστικά του BLASER αγγίζουν το τέλειο. Χαμηλό προφίλ, λεπτή γραμμή, πάπια πολύ κοντά στις κάνες, εργονομική λαβή στο κοντάκι, πολύ καλές ψάθες, πέλμα ελαστικό μελετημένο να μην «κολλάει» στην επώμιση και άριστο ζύγισμα.
Θα ήταν αδικία να συγκρίνω το BLASER με το BROWNING και για το ένα και για το άλλο.
Το BLASER ανήκει σε άλλη κατηγορία, αυτό άλλωστε μαρτυρά και η διαφορά στην τιμή τους.
Όμως, ως σύγχρονα όπλα και τα δύο στην κατηγορία του το κάθε ένα, έχουν να προσφέρουν πολλά, θέτοντας νέα δεδομένα.
Αν πιάσεις το BLASER στα χέρια, σου δίνει την εντύπωση ότι το είχες από πάντα. Είναι τόσο καλοστημένο που αμέσως σου δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι φτιαγμένο για εσένα.
Για το BLASER υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορεί να κάνει ο υποψήφιος αγοραστής. Πρώτη και σημαντική είναι η μετροληψία και η κατασκευή κοντακίου στα μέτρα του κατόχου του, η ποιοτική κατηγορία των ξύλων, τα σκαλίσματα στη βάση, το μήκος των κάνων, τα τσοκ, η ρύθμιση στην κατανομή βάρους, ο τύπος της πάπιας κ.ά. δίνουν τη δυνατότητα στον αγοραστή να διαμορφώνει το όπλο του όπως εκείνος θέλει.
Πιστεύω ότι η BLASER πήρε μια σοβαρή απόφαση να εισχωρήσει στον κόσμο των λειόκανων έχοντας ως βάση την παγκόσμια καταξίωσή της στα ραβδωτά παρουσίασε ένα λειόκανο που δεν είναι της λογικής «άλλο ένα όπλο που μοιάζει με τα πολλά και το ονομάζει BLASER» αλλά παρουσίασε ένα ξεχωριστό λειόκανο που δεν μιμείται κανένα άλλο, δεν δανείζεται τίποτα από τα υπάρχοντα και παράλληλα θέτει νέα δεδομένα σε ότι αφορά την εργονομία, την απόδοση και τους μηχανισμούς λειτουργίας.


Μηνάς Ιορδάνογλου
Αντίκρισα για πρώτη φορά τη φίρμα BLASER στη διεθνή έκθεση της Νυρεμβέργης πριν από μερικά χρόνια και από περιέργεια πλησίασα στο περίπτερό της και περιεργάστηκα τα όπλα που εξέθεταν οι Γερμανοί.
Μου έκανε τεράστια εντύπωση, το γεγονός ότι δεν έδιναν τότε ιδιαίτερη σημασία στη διακόσμιση αλλά στα εργονομικά χαρακτηριστικά των όπλων τους.
Συζήτησα επί αρκετή ώρα μαζί τους, προσπαθώντας να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους ξέφευγαν από την πεπατημένη και προσπαθούσαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με όπλα λιτά και απέριττα.
Εκείνο που ξεχωρίζει από μακριά σε όλα τα αλληλεπίθετα της Blazer είναι το ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ και θα έλεγα ότι αυτό και μόνο είναι αρκετό για να τραβήξει την προσοχή όσων ξέρουν τα βασικά για τα όπλα.
Όσο όμως αναλύει κανείς ένα Blaser, τόσο καταλαβαίνει ότι δεν έχει σχέση με τίποτε από όσα γνώριζε μέχρι τώρα.
ΤΑ όπλα αυτά έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής, χωρίς να «ξεπατικώνουν» ούτε κατ’ ελάχιστο, οτιδήποτε άλλο.
Βέβαια θα αναλογιστεί κανείς αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν προβλήματα στην πορεία και να αμφισβητηθεί η εικόνα της εταιρείας στην αγορά.
Ασφαλώς οι Γερμανοί δεν είναι αφελείς, για να αφήσουν τέτοια πράγματα στην τύχη. Πριν τα όπλα τους φθάσουν στο εμπόριο, πέρασαν από τα σκοπευτήρια, κέρδισαν μετάλλια και διακρίσεις, δοκιμάστηκαν κάτω από συνθήκες που ποτέ δεν θα συναντήσουν στα χέρια κυνηγών, ή κοινών σκοπευτών και προχωρούν στο εμπόριο με διαπιστευτήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Η κομψή βάση με το χαμηλό προφίλ του F3 κρύβει ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα έξυπνο μηχανισμό. Η διαδρομή κάθε σφύρας θυμίζει υδραυλική λειτουργία και η προοδευτικότητα της σκανδάλης είναι μοναδική.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η όπλιση κατά τη διαδικασία ανοίγματος, όπου λείπει εντελώς η «ξερή» αίσθηση που παρουσιάζουν τα περισσότερα όπλα.
Εξαιρετική αίσθηση επίσης έχει η ρίγα σκόπευσης, η οποία δίνει την εντύπωση ότι η κάνη μεγαλώνει και φθάνει μέχρι το στόχο. Αυτό οφείλεται στο προοδευτικό στένεμα της ρίγας, η οποία ξεκινά φαρδιά (10 χιλ) κοντά στο μάτι και καταλήγει να στενεύει κοντά στην έξοδο των σκαγιών.
Το κοντάκι του όπλου της δοκιμής ήταν λίγο μακρύ για τα δικά μου μέτρα, αλλά αυτό συνέβη και στο Browning και σχετίζεται με τις δικές μου σκοπευτικές ιδιαιτερότητες.
Τα δύο αυτά όπλα τα δοκιμάσαμε στο κυνήγι και είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε αρκετές τουφεκιές.
Θα χαρακτηρίσω ανεπιφύλακτα το F3 άριστο εργονομικά και αυστηρό αισθητικά.
Λειτουργικά δεν έχω να του προσάψω το παραμικρό και θεωρώ ότι το όπλο αυτό βάζει νέα στάνταρ στα αλληλεπίθετα του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου